In ons werk brengen we mensen samen in een live omgeving om een verbinding met elkaar aan te gaan. Dat is wat we doen. We creëren een speelse omgeving, zodat mensen zich veilig en comfortabel voelen. Dat ervaar je samen en door de dynamiek die dan ontstaat raak je betrokken bij je collega’s en bouw je een band met elkaar op. Dat gebeurt dicht bij elkaar door direct contact.
De uitbraak van COVID-19 is op zijn zachtst gezegd een ‘game changer’ geweest. Bij elkaar komen kan en mag niet meer. Iedereen die kan werkt vanuit huis en bijeenkomsten zijn verboden. Collega’s spreek je alléén nog over de telefoon en je ziet ze via een zoom of teams meeting.
Als verzorgers van teambuilding spellen hebben we allerlei concepten en materialen die juist nu ideaal zouden zijn voor groepen. Die de voor de nodige ontspanning kunnen zorgen en die je dichter bij je collega’s brengt. Live team building spellen zijn niet mogelijk en het lijkt erop dat het ook nog wel even gaat duren voordat je met een groep van méér dan 50 man in één ruimte kan zijn om samen een team building spel te spelen.
De vraag rees daarom al snel of je de voordelen van een teambuilding programma ook online kunt ervaren. Er gaat niks boven een live event waar je met al je zintuigen deel kunt nemen. Er zijn echter ook aspecten die wel online kunnen. Een goed doordachte spelvorm kan een welkome afleiding zijn van de inhoudelijke online meetings. Partners van het Catalyst Teambuilding netwerk wereldwijd hebben razendsnel nieuwe concepten ontwikkeld. Offline programma´s zijn online geschikt gemaakt en compleet nieuwe online teambuilding programma´s zijn razendsnel ontwikkeld. Er zijn genoeg redenen om een online teambuildingsspel te spelen.
Vergroot de online meeting efficiency
Het eerste dat veel bedrijven hebben gedaan sinds het uitbreken van het Corona cirsis is zoveel mogelijk personeel thuis laten werken. In dit live experiment van thuiswerken was de eerste stap om vanuit huis alles wat offline gebeurde naar online te verplaatsen. Je verplaatst de werkplek en de vergaderingen vinden online plaats. Uit noodzaak geboren. Het blijkt dat in veel gevallen online vergaderen redelijk tot goed werkt. Zeker als alle randvoorwaarden op orde zijn.
Tijdens een online teambuilding programma start je met alle deelnemers in één meeting. Na een aantal basis afspraken omtrent communicatie ga je in virtuele break-out rooms verder. Afhankelijk van het spelverloop kom je nog enkele keren samen of kan je in kleinere groepjes de voortgang bespreken. We gebruiken de online omgeving niet alléén voor het uitwisselen van informatie en het bespreken van de voortgang. Er wordt actief samengewerkt . Je creëert online met je teamgenoten en dat is precies wat je normaal ook zou doen als je bij elkaar in één ruimte kunt verblijven.
Develop a growth mindset
Al vóór Covid-19 realiseerden steeds meer bedrijven zich dat een focus op een groei-cultuur effectiever lijkt dan een focus puur op prestatie. Er zijn veel voorbeelden van bedrijven met een groei-cultuur die beter presteren dan bedrijven die prestaties als de belangrijkste KPI's hebben. Focus op een groei-cultuur betekent niet dat resultaten niet belangrijk zijn, maar fouten en tekortkomingen zijn een kans om te leren en beter te worden.
Belangrijke componenten van een groei-cultuur zijn
- Een omgeving die veilig aanvoelt
- Een focus op continu leren
- Experimenteer met nieuw gedrag om de status-quo uit te dagen
- Continue feedback om elkaar te helpen groeien en beter te worden
Je kunt je voorstellen dat een bedrijf dat resultaten heeft zien dalen en dat een team heeft met een groei-cultuur, zich wil aanpassen en een team dat vooral resultaatgericht is, zich in deze crisis geen raad weet en niet weet wat te doen. Ze kijken naar anderen om met oplossingen te komen in plaats van verantwoordelijkheid te nemen en het beste uit de situatie te halen.
Tijdens een teambuildingprogramma wordt succes beloond via gamificatie, maar mislukkingen en fouten worden beschouwd als cruciale kansen om direct te verbeteren en te leren. Zowel individueel als in teamverband.
Gevoel van verbondenheid
Vóór de uitbraak was het haast ondenkbaar dat je op korte termijn volledig van huis zou kunnen werken zonder regelmatig live contact met je collega’s. Veel mensen die van huis werken missen het contact en het gevoel om ergens bij te horen. Een groter geheel waar je met zijn allen samen aan werkt.
Er zijn nog geen precieze cijfers wat dit betekent voor de betrokkenheid en het gevoel van verbondenheid met de organisatie en met je collega´s. Het is alleen makkelijk voor te stellen dat het een grote impact kan hebben als je geen direct contact hebt met je collega´s.
De vele video calls en telefoon gesprekken hebben vooral een zakelijke insteek. Het is daarom nodig om ook de informele gesprekken en het echt contact maken met je collega’s online te brengen.
Ontwikkel specifieke vaardigheden online
Het ontwikkelen van vaardigheden, en met name de soft-skills zijn zeer geschikt om in spelvorm te doen. En ook online. De spelopzet zorgt ervoor dat je in teams van rond de 5 personen samenwerkt. Iedereen heeft een bepaalde rol en bijbehorende informatie. Tijdens het spel voeg je de relevante informatie op het juiste moment samen om naar het einddoel toe te werken. In deze setting kan je veel waardevolle vaardigheden oefenen zoals de belangrijkste skills van de toekomst. Empathie, probleem oplossend vermogen en samenwerken. Een goede debrief maakt de vertaalslag naar de werkomgeving zodat je de sessie kunt verlaten met een helder stappenplan.
Voor alle punten die hier genoemd zijn geldt dat het nooit af is. Er is altijd ruimte voor verbetering en je zult er continu aan moeten werken. In een kantooromgeving gaat dat nog makkelijker dan als je vanuit huis werkt. Het vergt een nieuwe manier van werken en ook voor teambuilding programma´s is het een nieuwe insteek om het online te doen. Het is in ieder geval duidelijk dat er activiteiten zijn die gericht ingezet kunnen worden en meer bieden dan alléén een leuke break. Zelfs online kunnen spelvormen een strategisch onderdeel vormen van het HR beleid. Waar je bij offline teambuilding programma´s vast zat aan een bepaalde dag en tijdsslot waarop iedereen bij elkaar was zijn er zelfs méér mogelijkheden. Omdat iedereen overal vandaan kan inloggen zonder reistijd hoeft een follow-up niet perse op dezelfde dag. Na een debrief sessie is een periodieke opvolging mogelijk. Zelfs als het 10 a 15 minuten duurt kunnen zo de leer ervaringen gewaarborgd blijven en haal je er het maximale uit.
Wil je meer weten? Bekijk dan wat je kunt doen als online teambuilding programma