Sterke leiderschapsvaardigheden zijn enorm waardevol op de werkvloer, vooral in de huidige snel veranderende en concurrerende werkomgeving. Van directieleden tot senior management, deze vaardigheden kunnen worden toegepast op diverse posities en verantwoordelijkheden. Het gaat zelfs verder dan vaardigheden voor leidinggevenden. Iedereen is gebaat bij deze vaardigheden. Veel van deze vaardigheden zijn de zogenaamde Human Skills of soft skills. Lees ook hier waarom je Human Skills wilt wilt ontwikkelen
Ze kunnen worden ingezet om de productiviteit te verhogen, het moreel te verbeteren, innovatie te stimuleren en problemen op te lossen. Bovendien, nu bedrijven streven naar meer zichtbaarheid en zich willen aanpassen aan steeds veranderende markten en consumenteneisen, kunnen sterke leiders hen een concurrentievoordeel bieden.
Veel organisaties hebben programma’s om leiderschap te ontwikkelen. Deze zijn doorgaans toegankelijk voor de ‘high potentials’. Hoe zorg je als organisatie dat je leiderschapsvaardigheden en bij iedereen ontwikkelt? Hier geven we 3 voorbeelden van activiteiten die je kunt gebruiken om vaardigheden bij iedereen te ontwikkelen.
Bij al deze activiteiten zorgt de spelvorm voor een speelse en veilige omgeving zodat iedereen zich op zijn gemak voelt en een soort van natuurlijk gedrag laat zien. Via gamificatie en serious gaming leer je meer over je eigen handelen in bepaalde situaties, maar ook hoe jouw collega’s omgaan met bijvoorbeeld verandering, druk en samenwerken.
Human Skills
Deze outdoor activiteit laat je diverse Human Skills (soft skills) ontdekken zoals besluitvorming, empathie, samenwerken, vertrouwen en communicatie. Deelnemers starten iedere skill met een video-uitleg wat de vaardigheid inhoudt en vervolgens gaan ze er via verschillende opdrachten zelf mee aan de slag. De teams kan je zien als zogenaamde peer groups die samen verkennen welk gedrag bij de verschillende skills past binnen jullie organisatie.
Leadership Stories
In leadership Stories verken je verschillende leiderschapsstijlen. Het doel van het spel is om verschillende leiderschapsstijlen te verkennen aan de hand van karakters en om te experimenteren met welke stijl het beste past in welke situatie. Het is een hands-on oefening waarbij deelnemers niet alleen de verschillende stijlen leren kennen, maar ook weten in welke situatie welke stijl werkt en welke niet werkt.
Peak Performance
Bij Peak Performance vorm je samen een expeditie team en breng je zoveel mogelijk klanten naar de top van de Mount Everest en weer veilig terug naar Base Camp. Alle deelnemers zijn specialist en hebben informatie die hoort bij hun rol. Alle specialisten handelen vanuit hun rol. Alleen als ze als team gaan opereren en op de juiste momenten informatie delen en samen beslissingen nemen gaat het ze lukken om klanten veilig de berg op te krijgen. De activiteit duurt 20 dagen (van 3 minuten) en iedere dag kunnen ze opnieuw
Evaluatie van de teambuilding activiteit
Deze activiteiten vragen om een heldere en gestructureerde evaluatie zodat de leer effecten voor iedereen zichtbaar worden en er een link gelegd wordt met de dagelijkse praktijk. We gebruiken hier 2 verschillende formats voor.
Experience-based debrief
Tijdens deze vorm leiden we de discussie binnen de teams en laten we deelnemers zelf reflecteren op hoe ze de activiteit hebben ervaren en wat voor hen de belangrijkste leermomenten waren. Vooraf bepalen we samen de vragen die deelnemers voorgelegd krijgen om te bespreken in het team waarmee ze ook de activiteit gedaan hebben.
‘Action focussed’ debrief
Bij deze debrief geven de deelnemers een score op aan een aantal variabelen zoals communicatie of samenwerking. Vervolgens krijgt iedereen de vraag of ze tips en voorstellen hebben om de communicatie of samenwerking te verbeteren. Tijdens de laatste stap stemt iedereen op de voorstellen en heb je een concreet actieplan om deze vaardigheden ook na afloop van de activiteit te blijven verbeteren.
Deze activiteiten kan je los inzetten om vaardigheden van jouw medewerkers te ontwikkelen. Je kunt het ook zien als tool dat past in een bredere strategische HR planning. Hoe je ze ook wilt gebruiken, ik ga graag met je in gesprek over wat voor jou de beste oplossing is.